2023 lesz az eddig mért legmelegebb év a Földön?

2023. szeptember. 21 14:53

A mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb július és augusztus a Földön, és jó eséllyel indulunk a legmelegebb év címért is.

A napokban adta ki legfrissebb jelentését a Copernicus Climate Change Service, melyben a globális átlaghőmérséklet alakulását mutatják be különböző időintervallumokra vonatkozóan. A jelentésben több aggasztó megállapítás is szerepel.

Globális átlagban 2023 júliusa és 2023 augusztusa volt a legmelegebb július és augusztus a Földön a mérések kezdete óta, emellett az idei július volt a valaha jegyzett legmelegebb, az idei augusztus pedig a második legmelegebb hónap globális átlagban. Az alábbi diagram jól szemlélteti ezt az állítást, az 1940-2023-as időszak legmelegebb hónapjainak felsorolásával. Emellett az is szembetűnő, hogy jelentős a különbség az első két helyezett és a harmadik legmelegebb hónap között. Megfigyelhető még, hogy a top 30 legmelegebb hónap zömmel 2000 utáni években jelentkezett, ami az éghajlatváltozás gyorsuló jellegét bizonyítja.

Az elmúlt 8 hónap, tehát a 2023 január-augusztus közötti időszak átlaghőmérséklete alapján az idei év jelenleg a 2. legmelegebb év a mérések 1880-as kezdete óta, és mindössze 0,01 fokkal marad el a globális átlagban eddigi legmelegebb 2016-os évtől. Jó esélye van tehát az idei évnek, hogy megelőzze a rekordtartó 2016-os évet.

Globális átlaghőmérsékleti értékek a 30 legmelegebb hónapra vonatkozóan az 1940-2023 közötti időszakra vonatkozóan. Adat: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.  Forrás: Copernicus Climate Change Service

Az éves globális átlaghőmérsékleti értékeket tekintve szintén szembetűnő, hogy az 1980-as évektől kezdődően a megszokottnál csak melegebb éveket jegyeztünk a Földön, a tendencia pedig egyértelműen az egyre nagyobb pozitív anomália felé mutat.

Éves globális átlaghőmérséklet eltérései az 1901-2000-es időszak átlagától 1880 és 2022 között. Kék: a referenciaidőszaknál hővösebb év; piros: a referenciaidőszaknál melegebb év. Forrás: NOAA Climate

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.