250 km/órás széllel ront a Michael hurrikán Floridára

2018. október. 10 11:02

A Michael hurrikán nagyon intenzív fejlődésen ment keresztül az elmúlt 24 órában. Mostanra 4-es kategóriájú hurrikánná erősödött.

A NOAA mérései alapján a hurrikán centrumában a légnyomás 945 hPa-ra csökkent. A felszínen a legerősebb széllökések meghaladják a 200 km/órát. A tenger hőmérséklete nagyon meleg a Mexikói-öbölben, általában 28-29 °C, de a mexikói martoknál 31 °C-ot is mértek.

Így van bőven energia a vihar további fejlődéséhez, egészen a partokig.

A Michael hurrikán már szerda délután partot érhet Florida állam északi részén, Panama City közelében. Az ECMWF modell előrejelzésében a hurrikán tovább erősödik a partvonalig, így elképesztő, 250 km/órás széllökések (alábbi térkép) is előfordulhatnak a késő esti órákban.

A szárazföldön fokozatosan veszít erejéből, de még csütörtökön délelőtt is 160-180 km/órás széllökéseket produkál várhatóan Georgia és Dél-Karolina államokban. A Hatalmas szél mellett 150-200, lokálisan pedig akár 250-300 milliméter eső (térkép alább) is hullhat belőle, így komoly áradásokra kell számítani a floridai partvidéken.

Várhatóan nem jelenti azonban a szárazföld a Michael hurrikán életútjának végét. Ahogy pénteken napközben Washingtontól délre az Atlanti-óceán fölé ér, újra korlátlan nedvesség utánpótlást kap, és a 26-27 fokos víz felett regenerálódik. A széllökések ereje a 170-190 km/órás tartományba emelkedik.

A hétvégén északkelet felé folytatja útját, az egyre hidegebb Atlanti-óceán felett. Poszt-trópusi vihar formájában jövő héten hétfőn Izlandot is elérheti.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.