4-es erősségű hurrikánná fejlődhet Sam

2021. szeptember. 25 8:08

Az elmúlt 24 órában rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül az atlanti hurrikánszezon 18. tagja, Sam. A következő napokban észak felé fordulhat.

Igencsak fogynak az idei atlanti hurrikánszezonra szánt elnevezések, valósággal forrong az Atlanti-óceán a trópusi viharoktól. Sam, az idei 18. hurrikán került a figyelem középpontjába az elmúlt órákban: a jelenleg a Saffir-Simpson-skála szerinti 2. kategóriába sorolható hurrikánban mért tartós szél 160 km/óra, mely mindössze 24 óra leforgása alatt 60 km/órával erősödött. Gyors fejlődési üteme arra enged következtetni, hogy a hétvégén a 4-es kategóriát is eléri, ekkor a rendszerre 209–251 km/órás állandó szél lesz jellemző. Ironikus, hogy Sam várhatóan éppen a Szélcsendes-szigetekre hoz majd pusztító szélvihart (Leeward Islands), a jelenlegi számítások szerint ugyanis észak felé fordul a következő napokban; minél később teszi ezt, annál nagyobb veszélyt jelent a szigetekre.

Sam hurrikán szombat reggel. Forrás: NOAA GEOS-East

Fennáll a lehetősége, hogy Észak-Amerika partjaihoz is besodródik október első napjaiban, az aktuális légköri áramlási viszonyok határozzák majd meg, hogy közelebb, vagy távolabb halad el az Egyesült Államok mellett. Annyi azonban igen valószínű, hogy a Bermuda-szigetekre jelentős hatással lesz.

Az idei atlanti hurrikánszezonban összesen 25 hurrikánra számítanak az előrejelzők, és – mivel az előre meghatározott listán már csak két név kiadó – nagyon valószínű, hogy új elnevezésekre is szükség lesz. Erre mindössze két szezonban volt eddig szükség, a rekordtartó 2020-as évben, és 2005-ben. Korábban a görög ábécével folytatták a sort, idén azonban a Meteorológiai Világszervezet készít kiegészítő listát, melynek első három tagja Adria, Braylen és Caridad lesz.

Lehetséges útvonalak. Forrás: AccuWeather

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.