55 éve nem kezdődött ilyen hideg idővel a tavasz

2018. március. 01 10:29

Időjárásunkat továbbra is az elmúlt hétvégén érkezett szibériai eredetű léghullámok határozzák meg. A derült, vastag hóval borított tájakon ma reggelre helyenként -20 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Március 1-én reggelre sokfelé -15, a Dunántúl délkeleti felében és a Dél-Alföldön több helyen -20 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet -24,6 Celsius fokot a Baranya megyei Sátorhelyen mérték.
Utoljára 55 évvel ezelőtt volt ennyire szélsőségesen hideg a meteorológiai tavasz első napján. 1963-ban Lentiben -27,0 fok volt, így a mai napi minimumrekord nem dőlt meg.

Ezen a napon az átlagos minimum -1 fok, ma reggel pedig országos átlagban -15 fok volt, ez még január közepén is jóval az átlagos alatti érték lenne.

kép forrása: met.hu

A következő napokban enyhébb léghullámok áramlanak fölénk, fokozatosan enyhül az idő. A hétvégén egyre több helyen emelkedik napközben a hőmérséklet fagypont fölé.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.