A bárányok fizetnek a sok hóért Skóciában

2018. április. 10 10:24

Amíg nálunk múlt héten beköszöntött az enyhe, tavaszi idő, a kontinens nyugati határvidékein még igazi, téli idő van. A szabadban élő háziállatok nehezen viselik a szélsőséges időjárási körülményeket.

A skót juh farmokon a halálos áldozatok száma az adatok szerint megnövekedett. A gazdaságok vezetői azt mondták, hogy a juhgazdák egy nedves nyár és ősz, majd egy szélsőséges tél után, az utóbbi időben a kimerüléssel néznek szembe.  Ez befolyásolhatja a termelékenységet az év hátralévő részében.  A tavaszi bárányoknak “nagyon kemény idővel” kell szembenézniük. Egy tulajdonos, mindössze egy délután alatt 17 bárányt veszített el a hideg miatt.

Skócia egyes részein a gazdák nem temethetik el elhullott állataikat. fizetniük kell a tetemeket begyűjtő cégeknek.  A gyűjtőkre jelenleg nagy a kereslet. Volt, akinek három napot kellett várnia, hogy a halott állatát begyűjtsék.
A Nemzeti Fallen Stock Company szerint a cég halott juhokból és bárányokból származó árbevétele márciusban 373 ezer fonttal közel 40% -kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A tavalyi év nedves időszaka miatt a széna szüret és silózás nehéz ügy volt és a termény silány lett és kevés.  A tavaszi hideg betörés miatt a fű nem növekszik az állatok számára.
Táplálkozási problémákat okoz a bárányok számára – egyesek nem kapnak elég betegségtámogató kolosztrumot az anyukáktól. Annak ellenére, hogy túlélték az első néhány hetüket, többen pusztultak el két-három hetes korukban. A gazdákra nézve ez nagy csapás. Szenvednek a kemény, elhúzódó téli időjárástól.  Többet is költenek az állatállományukra, és nagyobb valószínűséggel veszítik el haszonállataikat.

 

A lassan érkező tavasz az év hátralévő részére valószínűleg kedvezőtlen hatást gyakorol.  Rengeteg földet még nem szántottak fel. Ha kevesebb a növények vegetációs ideje, alacsonyabb hozam várható.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.