A befagyott Balaton az űrből

2018. március. 01 15:28

Ritka természeti jelenségnek lehettünk szemtanúi ezen a héten. Azok után, hogy egész télen jégmentesnek bizonyult a Balaton, február utolsó napjaiban néhány nap alatt teljesen befagyott.

Az szinte minden évben előfordul, hogy legnagyobb tavunk is befagy hosszabb-rövidebb időre, de az nagyon ritka, hogy ilyen későn, a meteorológiai tél utolsó napjaiban jöjjön létre a jelenség. Már múlt hét közepén látható volt, hogy a Szibéria térségéből érkező, rendkívül hideg léghullámoknak a Balaton vize sem tud ellenállni és jégpáncélba burkolózik. A folyamat már vasárnap elkezdődött a sekély, part menti vizeknél, majd napról napra nagyobb területre terjedt ki a jég. A keddi országos havazás a Balaton nagy részét már fagyott állapotban érte el. A keleti medencében látható kékes színű területek (alábbi műholdkép) azonban csak a havazás után, a szerdai kemény hideg következtében fagytak be.

kép forrása: NASA/MODIS

Az idei jég nem tart sokáig, jövő héten a sok eső, valamint az egyre emelkedő hőmérséklet következtében gyors olvadásnak indul.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.