A Google Earth új Timelapse funkciója bemutatja, hogyan változik a Föld

2021. április. 20 14:19

A Google Earth felhasználói most már láthatják, milyen markánsan megváltozott a Földünk az elmúlt négy évtizedben.

A Google legújabb szolgáltatása, a Timelapse igencsak felnyitja a szemeket: vizuális bizonyítékot szolgáltat arról, hogyan változott az éghajlat és a Föld az emberi tevékenységek következtében. Az eszköz statikus képeket készít, és dinamikus 4D-élménnyé alakítja azokat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy megnézzenek a folyamatokat és jelenségeket – például az olvadó jégtakarókat, a visszahúzódó gleccsereket, a hatalmas városi növekedést és a tűzesetek mezőgazdaságra gyakorolt ​​hatását.

Horribilis mennyiségű munka volt

A Timelapse 24 millió műholdas fotót állít össze 1984-től 2020-ig, amire a Google (GOOG) szerint kétmillió feldolgozási órát vett igénybe a Google Cloud több ezer gépén. A projekt során a vállalat együttműködött a NASA-val, az Egyesült Államok Geológiai Intézetének Landsat programjával – a világ leghosszabb ideig tartó Föld-megfigyelési programjával – az Európai Unió Copernicus programjával és annak Sentinel műholdjaival, valamint a Carnegie Mellon Egyetem CREATE laboratóriumával, amelyek segítették a mögöttes technológia fejlesztését – írja a CNN.

Fotó: YouTube

A Google Earth alkalmazásban a felhasználók bármilyen helyet beírhatnak a keresősávba, legyen szó tereptárgyról vagy arról a környékről, ahol felnőttek. A változást mindenféle felhőktől és árnyékoktól megtisztított timelapse videóban fedezhetik fel. Ha a szó nem elég, ez a módszer elég jól szemlélteti, mi is történik a Földdel. A Google egyébként különféle vezetett túrákat is készített a Voyager-en, annak mesemondó platformján, a képekben látható néhány tágabb változás körül.

 

A vállalat reméli, hogy a kormányok, a kutatók, az újságírók, a tanárok és az érdekvédők elemzik a képeket, a trendeket és megosztják eredményeiket. “Felkérünk mindenkit, hogy próbálja ki a Timelapse funkciót, és ossza meg másokkal – akik például elcsodálkoznának a part változásán, követnék a megavárosok és az erdőirtások növekedését” – mondta Moore. Hozzátette: ez segíthet, hogy értékeljük egyetlen otthonunk “egészségét és jólétét”, emellett tanulásra és cselekvésre ösztönözhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.