A jégkorszakban megfagyott vírusok szabadulhatnak ki az olvadozó tundrából

2022. december. 18 11:25

Európai kutatók újabb világjárvány miatti aggodalmukat fejezték ki, miután feltámasztottak egy 48500 éves vírust egy befagyott orosz tóból.

Új egészségügyi fenyegetést jelenthet az Északi-sarkvidéken, az éghajlatváltozás okozta állandóan fagyott föld (permafrost) felolvadása. Az örök fagy az északi félteke csaknem egynegyedét borítja. Az éghajlatváltozás következtében visszafordíthatatlanul felolvad ennek egy része. A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, hogy ez súlyosbítja a klímaváltozást azáltal, hogy korábban felhalmozódott üvegházhatású gázokat, például metánt bocsát ki. A jégben nyugvó kórokozókra gyakorolt hatásáról azonban kevesebbet tudunk.

Amennyiben a korábban csapdába esett szerves anyagokat bomlásnak tesszük ki, további szén-dioxid és metán szabadul fel, ami tovább növeli az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét a légkörben.

A permafrost olvadásakor baktériumok, vírusok és radioaktív anyagok is felszabadulhatnak, amelyek több ezer éve rekedtek a fagyos rétegekben. A kutatók ősi mintákat vizsgáltak, 13 új kórokozót találtak és elevenítettek fel.

“Sokkal katasztrofálisabb lenne a helyzet olyan növényi, állati vagy emberi betegségek esetében, amelyeket egy ősi ismeretlen vírus újjáéledése okoz” – írták.

Az a tény, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak egy jelentős része antibiotikum-rezisztens lehet, még nagyobb aggodalomra ad okot. Szibéria mély tundrájában több mint 100 különféle mikroorganizmust találtak antibiotikum-rezisztensnek. Ezenkívül a permafrost eredetű vizes élőhelyek hatékony útvonalként szolgálnak majd a mikrobák elszaporodásához. A fémbányászat és -fúrás mérgező melléktermékei, valamint a fosszilis tüzelőanyag-hulladékok, amelyek az örök fagyban vannak eltemetve, szintén újra felszínre kerülhetnek, növelve az egészségügyi kockázatokat.

„A most betiltott szennyező anyagokat és vegyi anyagokat, például a DDT rovarirtót, légi úton kerültek a sarkvidékre. Idővel a permafrost csapdájába esnek, és fennáll annak a veszélye, hogy újra átjárják a légkört” – közölte az Európai Űrügynökség.

A tudósok felfedezték, hogy minden zombivírus fertőzőképes lehet, így veszélyt jelent az egészségre. Azt feltételezik, hogy a permafrost olvadásával a hosszú ideig szunnyadó vírusok újra megjelennek, és a COVID-19-hez hasonló új járványokat okoznak – jegyezte meg a New York Post .

„A rénszarvas-populációkat pusztító lépfene-járványok időszakos visszatérése a permafrost mélyebb felolvadásával hozható összefüggésbe” – emlékeztettek a kutatók. Jogos tehát elgondolkodni azon a veszélyen, hogy az ősi vírusrészecskék fertőzőképesek maradnak, és az ősi permafrost rétegek felolvasztásával újra keringésbe kerülhetnek.

A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány szerint az évszázad végére a világ örök fagy területének körülbelül 40 százaléka eltűnhet. A fagyott földterületek 1600 milliárd tonna szenet tárolnak, vagyis kétszer annyit, mint amennyi a légkörben szétszóródik.

Az olvadó permafrost nemcsak hatalmas mennyiségű szén-dioxidot szabadít fel, hanem a mikrobiális forrásokból származó metánt és az őskori mészkövekben rekedt metánt is. A metán légköri jelenlétének első 20 évében körülbelül 80-szor nagyobb üvegházhatást okoz, mint a szén-dioxid. A tudósok metánbombának nevezik ezt a permafrost alól hirtelen felszabaduló metánmennyiséget, amely elképzelhetetlen mértékben felgyorsíthatja a klímavészhelyzetet. Ez egy ördögi kör, mivel a felolvasztás során felszabaduló szerves anyag szén-dioxiddá és metánná bomlik, tovább erősítve az üvegházhatást, és ezáltal felgyorsítja az olvadást.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.