A jövő a zöld infrastruktúráé?

2018. május. 08 10:13

Zöld infrastruktúra: Két szó, amely nem nagyon passzol össze, de ha mégis, az eredmény rendkívül előnyös képet mutat a városban élő emberek számára.

A zöld infrastruktúra bármi lehet a parkoktól az arborétumig, a hátsó kerttől a zöld tetőkig. Sokszínűségre, diverzitásra van szükségünk a városaink zöldövezeteiben, a változatosság valóban kulcsfontosságú itt.

A zöld területek, például a parkok és a kertek sok előnyhöz juttatják a városi területeket. Ezeket az “előnyöket” gyakran “ökoszisztéma szolgáltatásoknak” nevezik.

A fejlettebb területeken a szomszédos parkok, kertek és udvarok nagyon nagy mennyiségű szenet tárolnak, ami segít a városokban a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében.

Nagyon fontos, hogy az udvar zöld legyen. Ahelyett, hogy mindent felburkolnánk, lebetonoznánk inkább növeljük a zöldterületet és neveljünk növényeket az udvaron. Ez nagyon fontos, mert a kert egy sokkal nagyobb ökoszisztéma része, és része a városnak.

Ha az udvar zöld színű, a várost a városi zöldterületek ökoszisztéma szolgáltatásaival látja el. Négy kevéssé ismert ökoszisztéma szolgáltatásról van szó, amelyet a városi zöldterületek biztosítanak a városoknak.

Városi hősziget

A városi hőség sziget hatását azt jelenti, hogy a közeli vidéki területeknél a város jóval melegebb.

Az aszfalt zöld területekre cserélése előnyös, mivel a járda és az út sok hőt sugároz vissza. A városi hősziget hatás számos hatással van a lakosok egészségére és életmódjára, beleértve a megnövekedett energiafogyasztást, a megnövekedett légszennyező anyagokat és az üvegházhatást okozó gázokat, a vízminőség romlását.

Az egy millió lakosú vagy annál nagyobb városok éves átlaghőmérséklete 2-5 fokkal melegebb, mint a környezeté, és esténként a különbség akár 22 fok is lehet.

A megnövekedett hőmérséklet és a magasabb légszennyezési szint veszélyes lehet, hozzájárulhat a légzési nehézségekhez, hőgutához, a hő okozta kimerüléshez és a megnövekedett, hővel kapcsolatos halálozáshoz.

A városi hősziget-hatás szintén súlyosbítja a hőhullámokat, amelyek rendkívül forró és párás időszakok. A hőhullámok rendkívül veszélyesek és végzetesek is lehetnek az idősek és a gyermekek számára.

A zöld tetők árnyékot nyújthatnak, és ténylegesen eltávolíthatják a levegőből a hőt a párologtatáson keresztül, amely folyamat során a víz a talajból és a növényekből a levegőbe kerül és hőt von el.

Szén tárolása

A talaj elnyeli a levegőt a levegőből, ami elősegíti a széndioxid-kibocsátás csökkentését, és a zöld területeket fontos tényezővé teszi az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A városi kertek és a zöldterületek hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez a városokban, ami levegő tisztító és egészségesebb a lakosság számára.

Vízszabályozás

A zöld infrastruktúra segíthet a városi vízszabályozásban. A zöld infrastruktúra egyik megvalósulása az un. zöldtetők. “A zöldtetők úgy viselkednek, mint egy óriási szivacs” – mondta Anastasia Cole Plakias, a Brooklyn Grange Rooftop Farm alelnöke.

A zöldtetőn lévő talaj lassítja azt a sebességet, ahogy a víz a csatornarendszerbe kerül, ami segít a folyamat szabályozásában.

Mivel a városokban kevés a földfelszín, ami a vizet elnyelhetné, több víz jut be a szennyvízrendszerbe, ami nagy intenzitású csapadékhullás esetén képtelen elvezetni azt.

Gazdasági megtakarítás

A zöld infrastruktúra nemcsak rendkívül előnyös a vízszabályozás közgazdaságtanában, hanem valójában gazdasági hozzáadott értéket jelent a város számára, mondta Mike Houck, a Portland, Oregon Városi Zöldterek Intézetének igazgatója szerint.

A városi zöldterületek növelik a tulajdon értékét a városokban, Houck szerint.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.