A klímaváltozás miatt kevesebb hó és rövidebb síszezon lesz az Alpokban

2017. február. 17 8:10

Hetven százalékkal csökkenhet az évszázad végéig a hó mennyisége az Alpokban és akár egy hónappal is megrövidülhet a síszezon a klímaváltozás miatt - állapították meg svájci kutatók.

Christoph Marty, a svájci Hó- és Lavinakutató Intézet munkatársa szerint az Alpokban az elmúlt 150 év leggyengébb hóhozamát mérték decemberben. A klímakárosító anyagok kibocsátásának csökkentése nélkül csak a 2500 méternél magasabban fekvő területeken lesz a síeléshez elegendő mennyiségű hó.

Ausztria is extrém száraz volt az időjárás decemberben, a csapadék mennyisége az egész országban 79 százalékkal az átlag alatt volt. A kevés csapadék és a hegyekben mért magas hőmérséklet együtt azt eredményezte, hogy a friss hó mennyisége 60-75 százalékkal az átlagos decemberi hómennyiség alatt volt.

A kutatások szerint, amit a Lausanne-i Műszaki Egyetem munkatársaival közösen végztek azt bizonyítja, hogy az Alpok hótakarója szinte biztos, hogy csökkenni fog az évszázad végéig.

“Ha úgy folytatjuk, ahogyan eddig, akár 70 százalékkal is csökkenhet a hótakaró. A csökkenést azonban 30 százalék körül lehetne korlátozni, ha sikerül a globális felmelegedés növekedésének mértékét az évszázad végéig kevesebb mint két Celsius-fok alatt tartani. Az Alpok hótakarója mindenképpen csökkenni fog, de a jövőbeli kibocsátás mértékétől függ, hogy mennyire” – emelte ki Marty, majd hozzátette a kutatás során kiderült az is, hogy valószínűleg meg fog rövidülni az alpesi tél.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.