A Kong-Rey szupertájfun célba vette Japánt és Dél-Koreát

2018. október. 03 13:43

Kong-Rey kedden szupertájfunná erősödött és várhatóan még két napig fennmarad ez a rendkívül intenzív örvénylés a szemfal környezetében.

Jelenleg a becsült tengerszinti légnyomás a tájfun belsejében 917 hPa. A legerősebb széllökések elérik a 270 km/órát. Az alábbi kép kedden készült a tájfunról a Csendes-óceán nyugati részei felett. A szélrendszere teljesen szabályos, szimmetrikus szerkezetű, ennek alapján a következő 24 órában akár tovább erősödhet.

Kong-Rey nem rég született, hiszen négy nappal ezelőtt még zivatarok szabálytalan rendszere jellemezte, a szélerőssége pedig mindössze 50 km/óra volt. A következő napokban északnyugat felé veszi útját és sűrűn lakott területeket is érinteni fog. Várhatóan vasárnap ér partot Japán déli részénél, valamint Dél-Koreában (alábbi térkép). Addigra várhatóan jelentősen gyengülni fog a hidegebb tengerfelszínnek köszönhetően.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.