A leghidegebb telet regisztrálták bolygónk leghidegebb vidékén

2021. október. 10 9:19

A rendkívüli hőség soha nem látott rohamai és a jégolvadási események váltak a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak gyakori témáivá.

A Déli-sark azonban nem volt kitéve a melegedő éghajlat hatásainak az elmúlt tél folyamán. Az emelkedő hőmérséklet és az olvadó jéghegyek aggodalomra adtak okot a klimatológusok számára az Északi-sark esetében, a Déli-sarkot viszont megkímélték ezektől a hatásoktól. Sőt az elmúlt télen soha nem látott szintre csökkent a hőmérséklet.

Az Antarktisz legmagasabb fennsíkján található Amundsen-Scott állomáson az április-szeptember, azaz a téli félév átlaghőmérséklete -61 °C volt, amely a legalacsonyabbnak bizonyult az ottani mérések kezdetétől, azaz 1957 óta.

A legalacsonyabb minimumhőmérséklet az orosz Vosztok állomáson regisztrálták szeptember 30-án -79,4 °C-kal.

A rendhagyó hideg a tartós és erős sarkvidéki örvény fennállásának köszönhető. Az intenzív sarki örvény részben a gyenge La Nina állapothoz köthető, amely Brazíliában történelmi havazást okozott és megtizedelte a kávétermést is. Az örvény júliusban és augusztusban volt a legerősebb, de még néhány szeptemberi gyengülés után is összességében erős maradt.

Még megdöbbentőbb az eredmény, ha a világ többi részével vetjük össze a nyáron tapasztalt hőmérsékletet a Föld különböző szélességi körein (alábbi ábra). A Déli-sarkvidék kivételével mindenhol az átlagosnál melegebb időt tapasztalhattunk.

Kép forrása: twitter

Egyetlen hideg szezonból azonban még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ettől még a hosszútávú trendek továbbra is melegedést mutatnak. Jó példája azonban annak, hogy az időjárás szélsőségesebbé válása bolygónk lakatlan, legeldugottabb tájait sem kerülik el.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.