A legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2019. augusztus. 11 11:15

Hétfőn tovább fokozódik a hőség. Az ország nagy részén másodfokú, a Dél-Dunántúlon pedig a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes.

Az északi, északnyugati tájak kivételével nagy területen 25 fok fölött, a nagyvárosokban és Békés megyében 27 fok közelében alakul a napi középhőmérséklet. Vasárnap az északi tájakon (napközben az Északi-középhegységben, illetve az Észak-Alföldön) néhol kialakulhat zivatar viharos szél (60-80 km/óra), és intenzív csapadék (20-30 milliméter) kíséretében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adott ki figyelmeztetést a zivatarok várható kialakulása miatt. Tizenhárom megyében a hőség miatt érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn lesz a legmelegebb, aznap északon a napi középhőmérséklet 25 fok felett, az ország nagy részén 27 fok felett, délnyugaton, délkeleten azonban már 29 fok felett is alakulhat.

Baranya, Tolna és Somogy megyében harmadfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.