A legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki az orkán erejű szél miatt

2017. október. 28 10:03

Vasárnap hidegfront éri el a Kárpát-medencét, a hideg levegő beáramlása hatalmas széllel jár majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat megyére a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki vasárnapra. Ez azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések elérhetik a 110 km/órás sebességet. Az ország többi részén első, illetve másodfokú figyelmeztetés érvényes (alábbi térkép), tehát a szél 70, illetve 90 km/órás sebességet ér majd el.

Holnap már a délelőtti órákban is számíthatunk viharos széllökésekre a front előtt, de az igazán veszélyes szél a hidegfront érkezésével, a déli óráktól várható. Legelőször a Kisalföldön élők fogják érezni a nagy szelet.

A szél ereje több órán át kitart, csak vasárnap késő estétől normalizálódik a helyzet. Ekkora szél a tetődarabokat, a házakon meglazult elemeket, nagyobb faágakat könnyen lesodorhat, letörhet, ezt mindenképp érdemes a szabadtéri programok tervezésénél szem előtt tartani.

Az aktuális riasztásokat, figyelmeztetéseket kövessék nyomon veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.