A légszennyezés a felhőkön is látszik

2024. április. 13 18:32

Tanulmány készült a teherhajók kibocsátása és a hajózási útvonalak felett kialakuló felhők kapcsolatának kimutatására, amelyek a műholdképeken is jól láthatók.

A felhők kettős szerepet játszanak a Föld hőmérsékletének szabályozásában. Egyrészt pajzsként működnek, amelyek visszaverik a beérkező napsugarakat, másrészt mint egy takaró, visszatartják a hőt a felszín felől. Az óceánok felett az alacsony szinten elhúzódó rétegfelhők azonban általános hűsítő hatást fejtenek ki, mivel a sugárzás visszaverése hangsúlyosabb, mint a felszíni hőmegtartás mértéke. Ezért történhet az, hogy amikor az óceánon közlekedő hajók kipufogógázaikon keresztül aeroszolokat – apró kén-dioxid- és feketeszén-részecskéket – bocsátanak ki, az változásokat okoz a felhőkben, ennek pedig messzemenő hatásai vannak a globális éghajlatra.

A felhők éghajlatmódosító szerepe: visszaverik a beérkező napsugárzást, de csapdába ejtik a felszíni hőt. A hajók által kibocsátott aeroszolok miatt a felhőt alkotó elemek kisebbek.

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet és az EUMETSAT munkatársai egy közös tanulmányban elemezték a tengeri hajózásból származó szennyezés felhőkre gyakorolt ​​hatását.

A műholdképek elemzése nem csak a kibocsátás és a felhők közötti kapcsolat feltárására irányult, de azt is megmutatta, hogy a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) által 2020-ban bevezetett, a hajók fűtőolajának kéntartalmára vonatkozó korlátozására hozott szabályozás mennyire eredményes.

A tanulmány 2004 és 2023 közötti adatok elemzéséből készült, Dél-Afrika nyugati partjainál, egy 700 km széles szakasz megfigyelésével. Ezen a részen ugyanis rengeteg hajózási útvonal található. Megállapították, hogy a felhőrészecskék száma a hajók pályájának közelében volt a legmagasabb, a távolsággal pedig csökkent. Azt is megfigyelték, hogy a szemcsék mérete ezeken az útvonalakon volt a legkisebb és a távolsággal nőtt. Ahhoz, hogy felhőcseppecskék képződjenek, olyan aeroszolokra, porszemcsékre van szükség, amelyeken a vízgőz lecsapódhat, ez pedig a szennyezett levegőben fokozottan van jelen. Mivel a vízgőz mennyisége adott, ezért ha sok az aeroszol a levegőben, a víz több részecskén oszlik el. Tehát a szennyezett területeken található felhők több, de kisebb cseppecskét tartalmaznak. Ez az állítás pedig nagyszerűen megmutatkozik a műholdképeken.

A műholdas megfigyelések lehetővé teszik a hajókból származó kibocsátás és a felhők közötti kapcsolat tanulmányozását. Itt 2010-ben a nemzetközi hajózási útvonalakat meghaladó kén-dioxid-kibocsátás látható.

A 2020 előtti és utáni azonos helyre szóló adatok összevetésével pedig az is kiderül, hogy a fűtőolaj négy évvel ezelőtti kénkibocsátásának korlátozása mennyire sikeres. A vizsgálat szerint a rendelet jelentősen csökkentette a kibocsátás felhőkre gyakorolt hatását. Bár a szerzők úgy vélik, még korai lenne számszerűsíteni a változás mértékét, az irány mindenképp pozitív. Bár a tiszta és szennyezett területek felett különbözik a felhők szerkezete, az új szabályoknak köszönhetően javult a helyzet.

Forrás és ábrák: EUMETSAT

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.