A lehűlés előtt még újabb rekordok dőltek

2024. április. 16 15:18

Az utolsó nyárias nap is rekorddömpinget hozott. Az országos és a fővárosi legmagasabb minimum- és maximum-hőmérséklet rekordja is immár 2024-hez köthető április 15-én.

Hétfőn este markáns hidegfront érte el hazánkat, amelynek következtében kedd reggelre jelentősen visszaestek a hőmérsékletek. A front előtt azonban még olyan magasra szökött a hőmérő higanyszála, amilyen korábban még nem volt.

Április 15-én ismét új országos melegrekord született. Kiszombor állomáson 31,4 fokot mért a HungaroMet műszere, ami majdnem négy fokkal előzi meg az 1952-ben mért korábbi, 27,6 fokos szélsőértéket, amelyet Csongrádon regisztráltak.

Budapest sem maradhatott ki a sorból, ismét Újpesten volt a legmelegebb, ott ugyanis egészen 26,8 fokig kúszott a hőmérséklet. A korábbi csúcs 26,2 fok volt, ami szintén 1952-ből származott, ezt Budapest, Istvánmező állomás jegyezte. 

De nem csak nappal volt meleg, az éjszaka is igen enyhe volt. Pécs Árpádtetőn mindössze 18,3 fok volt a minimum, s ezzel a 2018-as, 16,7 fokos, Pécs Egyetem állomáson mért legmagasabb minimum lett a múlté. 

Budapesten is rekordenyhe volt a hajnal, 15,2 fok volt Zugligeten, amely 1,2 fokkal magasabb, mint az eddigi 14 fokos szélsőérték. Ezt még 1952-ben mérték Kamaraerdőn, illetve 1956-ban Soroksáron. 

A hidegfront érkezésével a maximumok olyannyira lecsökkentek, hogy sok helyen a hétfő hajnali minimumokat sem érik el, így az újabb melegrekordokonak egy időre búcsút mondhatunk.

Forrás és képek: HungaroMet

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.