A Lyridák meteorraja teszi káprázatossá a Föld Napját

2018. április. 19 11:50

A Föld Napja a tavaszi időszak leglátványosabb meteorzáporát tartogatja számunkra. Minden órában körülbelül 20 meteor söpör végig az égen.

A Lyridák meteorraja teszi káprázatossá a Föld Napját. A meteorok érkezése nagy valószínűséggel a nevét adó Lant (Lyra) csillagkép felől várható.

A Lyridák meteorzápor lesz az év első jelentős csillaghullása. Január óta nem volt hasonló jelenségben részünk. A legjobb alkalom a csillaglesre a szombat (április 21.) éjszaka és a vasárnap hajnal lesz. Valamint a csúcsot megelőző és az utána következő este van még mód látni a hullócsillagokat.

A friss időjárás előrejelzések szerint ennél jobb lehetőség nem is lehetne a csillaghullás megfigyelésére, ugyanis pénteken és szombaton éjszaka is országszerte derült idő várható. A felhők nem akadályozzák, hogy akár egyetlen meteort is szem elől tévesszünk.

E meteorraj ugyan nem tartozik a legnagyobbak közé, de az egyik legrégebben megfigyelt csillaghullás. Maximumban óránként átlagosan 20 meteort várhatunk belőle, de időnként kitöréseket is produkál, 1982-ben például óránként 90 meteorral tetőzött. Történelmi feljegyzések szerint észlelése egészen i. e. 687-ig vezethető vissza.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.