A Mars 2003 óta most kedden lesz legközelebb a Földhöz

2018. július. 30 17:56

Jelölje meg a keddi napot a naptárában. A Mars július 31-én ér 2003 óta a legközelebb a Földhöz. A vörös bolygó egész júliusban fényesen ragyogott. Most ezt nem hagyhatja ki!

Ahogy már korábbi cikkünkben megírtuk, a Mars fényességének oka, hogy egyre közeledünk hozzá; ez az az idő, amikor a Föld közvetlenül a bolygó és a Nap között áll.

A Föld és a Mars keringési pályáinak különbségei miatt július 31-én érnek legközelebb egymáshoz. Nagyon könnyen megláthatjuk a Marsot. Nem csak azért, mert fényesen ragyog, hanem azért is, mert közel található a fogyó Holdhoz.

Ez egy különösen jó év a Mars megfigyelésére, mivel 15 éve most közelíti meg a Földet leginkább.

Bár a vörös bolygó közelebb van a szokásosnál, még mindig csak egy fényes, vörös pontként jelenik meg az égen. Még a fényes holdfényben is jól kivehető lesz szabad szemmel a Vörös Bolygó.

Nyitókép készítője: Benedek Levente

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.