A Michael hurrikán szeme a földről, a levegőből és az űrből

2018. október. 11 11:19

A Michael hurrikán tegnap partot ért Floridában. Kivételesen még a talajfelszínről is meg lehetett örökíteni a szemben uralkodó időjárási viszonyokat.

Ritkán látható felvétel készült a Michael hurrikán szemében uralkodó időjárási viszonyokról. A videón látható, hogy a hurrikán közepében valóban szikrázóan süt a nap, körben pedig kivehető az úgynevezett szemfal, amelyben a legerősebb szelek uralkodnak. A felvétel készítője nem maradhatott tehát sokáig a szabadban, hiszen a szem és a benne létrejövő nyugodt időjárás nem tart sokáig, csupán 20-30 perc, aztán érkezik a vihar “második felvonása” hasonló szélerővel és özönvízszerű esővel, mint előtte.

Az Amerikai Légierő repülőgépe alászállt Michael szemébe, lenyűgöző felvétel készült a hurrikán belső felhőfaláról.

A Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették Michael felhőtlen szemét, ilyen távolságból más sokkal békésebbnek tűnik egy hurrikán:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.