A műanyag szemét mindenhova elér

2018. május. 23 10:17

Point Nemo, a legtávolabbi hely a szárazföldtől is műanyaggal szennyezett. A távoli helyszín körülbelül 2700 kilométerre van a lakott területektől.

Még a szárazföldtől legtávolabbi óceáni terület is műanyag hulladékkal szennyezett a Földön.

A “Point Nemo” elnevezést kapta, a megközelíthetetlenség miatt a Déli-féltekén található terület, ami körülbelül 2700 kilométerre van a lakott területektől.

A természetvédők 26 műanyag eredetű részecskéket találtak egy köbméter vízben egy közeli területről vett vízmintában.

A német laboratórium kutatói tanulmányozták a mintákat, és eredményeik szerint a víz tartalmaz szintetikus ruházatból származó szálakat  és műanyag hulladékokból származó részecskéket.

A legkisebb, 5 milliméternél kisebb méretű műanyagdarabok, amelyek fogkrémekben, szappanokban, arcmosókban és tisztítószerekben találhatók. Ezek a műanyagok darabok soha nem bomlanak el teljesen, mert évtizedek alatt újra és újra aprózódnak.

A Point Nemot először 1992-ben, Hrvoje Lukatela mérnök fedezte fel. A tengeri élet nem merészkedik a Point Nemo közelébe, mivel a déli féltekén ez a Csendes-óceán egyik legélettelenebb helyszíne.

Az egyetlen ember, aki legközelebb merészkedik a helyszínhez, több mint 300 kiloméyi magasságban lebeg a víz felett a Nemzetközi Űrállomáson.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.