A nap képe: fényjelenség zivatarfelhő felett

2019. október. 29 8:50

Az ezredmásodpercig létező magaslégköri kisülések a Föld olyan csodái, melyeket sajnos szabad szemmel nem, csak a technika segítségével láthatunk.

Számos, kevéssé ismert felsőlégköri jelenség létezik, melyekről mindössze néhány évtizede, egészen pontosan 1989 óta van bizonyítékunk. Felfedezésük is véletlenül történt, Winckler és társai sarki fényt próbáltak fotózni, de a felvételen a ma már vörös lidércként ismert fényjelenség rajzolódott ki. A szerencsés véletlent követően megszaporodtak a magaslégköri folyamatok feltárását célzó kutatások, ma már több égi tüneményről van felvételünk. Ezen jelenségek energiaforrásai a zivatarok. Megfigyelésüket nagyban nehezíti, hogy a zivatarfelhők felett alakulnak ki, így a földfelszínről kisebb eséllyel láthatóak, élettartamuk pedig átlagosan mindössze néhány ezredmásodperc, melyet az emberi szem nem képes lekövetni. A modern technika nyújt segítséget: észlelésük leghatékonyabban műholdról, speciális műszerrel lehetséges.

Kép forrása: Barta Veronika, MTA CSFK GGI

 

Az alábbi felvételen egy kék nyaláb látható, melyet 2019. október 15-én kaptak lencsevégre a Mexikói-öböl felett. A kék nyalábok közvetlenül a zivatarfelhő tetejéről indulnak és általában keskeny tölcsér alakúak 20–40 kilométer magasan.

Kép forrása: Red Climática Mundial (2019. október 15., Mexikói-öböl felett)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.