A nap képe: Így néz ki, ha kiszárad egy tenger

2017. március. 24 3:20

Aral sea azaz tenger, amit mi Aral tónak ismerünk. Kiszáradásának története, modernkori történelmünk egyik első olyan esete amikor az emberki kéz ilyen brutálisan közbeeavatkozot a természet működésébe.

Az Aral-tó a világ négy legnagyobb tavának egyike volt. Hogy könnyebb legyen elképzelni akkora volt, mint Magyarország 73%-a.

Azonban a tavat tápláló folyók, az Amu-darja és a Szir-darja vizének öntözésre való felhasználása, valamint mikroklimatikus változások következtében az 1960-as évektől a tó vízszintje rendkívül jelentősen lecsökkent. Ennek az-az oka, hogy a ’60-as években szovjek mérnökök, a két folyó, folyásirányának megfordításával próbálták termőre fordítani Kazahsztán és Üzbegisztán sivatagjait – gyakorlatilag a tó vizével öntözték a gyapotföldeket. Azóta megállíthatatlan a tó pusztulása.

1998-ra már csak 28,5 ezer négyzetkilométer maradt belőle, és a tó két részre szakadt. 2004-ben már négy tó volt a helyén, a teljes vízfelület pedig 17 ezer négyzetkilométerre apadt.

Mára már egyik folyó sem éri el a folyamatosan pusztuló Aral-tavat. Az ökológiai katasztrófa sújtotta Aral-tó a globális klímaváltozás hatásainak és következményeinek egyik legelrettentőbb példája.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás