A NASA adatai segítik a hódok munkáját

2024. április. 29 17:30

A NASA és két egyetem szakemberei egy hódokkal közös projektben próbálják az aszályos területeket újra élhető térséggé varázsolni az USA nyugati részén. De miköze mindehhez a hódoknak?

Nem az ember az egyetlen, aki az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésén dolgozik az Egyesült Államok nyugati részén. Ott ugyanis a természet legtermékenyebb mérnökei, a hódok is kiveszik a részüket a munkából. A NASA támogatásával az idahói Boise Állami Egyetem és a logani Utah Állami Egyetem is indított olyan nyílt programot, amely lehetővé teszi többek között a mezőgazdasági szereplők, állattenyésztők, nonprofit szervezetek és tulajdonképpen bárki számára, hogy hódokat alkalmazzanak a problémás területeken.

A Utah Állami Egyetem által létrehozott Beaver Restoration Assessment Tool (BRAT) a NASA Greenbelt állambeli Goddard Űrrepülési Központjában kezelt műholdak adatait használja fel, hogy azonosítsa azokat a területeket, ahol az ökoszisztéma segítségre szorul, s ehhez hasznos lehet a hódok gátépítési képessége. A Boise Állami Egyetem Mesic Resource Restoration Monitoring Aid (MRRMaid) kutatása, amely az erőforrások helyreállítását tűzte ki célul, szintén használ műholdas adatokat is. Mindkét kezdeményezést támogatja a Nasa egy-egy kutatási programja, amely a földi lehetőségeket és az ökológiai megőrzést vizsgálja.

A kutatók a műholdas adatok elemzésével nyomon tudják követni a végbement változásokat, elemzik a hódok jelenlétének jótékony hatásait az aszály sújtotta területeken. Az eredmények pedig jó például szolgálnak újabb területek bevonásához.

Hódcsalád nyárfa ágakat rágcsál a Utah állambeli Logan Canyonban. Fotó: Sarah Koenigsberg

A helyszín kiválasztását követően a program munkatársai és a tulajdonosok, illetve szervezetek lépéseket tesznek a hódok odavonzására, vagy amennyiben a folyamat nem megy végbe magától, a csapatok áthelyezik a hódokat más területről. Akármelyik módszer válik is be, az állatok a helyszínre kerülve hozzálátnak a gátak építéséhez és karbantartásához, amelyekkel új tavakat hoznak létre. Az így kialakult tavak visszatartják többek között a hóolvadásból és az esőzésekből származó vizet is, amely egyébként csak átszáguldana a területen, eróziót okozva és letarolva ezzel a környező ökoszisztémát.

Idővel a hódok által alakított új tavak megemelik a talajvízszintet, támogatják a vizes élőhelyek fejlődését, amelyek gazdagabb vadvilágot és több halat jelentenek. Így pedig később képesek visszaállítani az őshonos növényeket is. A hódgátak továbbá segíthetnek a gazdáknak is, hiszen nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre az öntözővíz, ezzel pedig a gazdaság élete is egyszerűsödik.

A NASA Landsat műholdjának adatai segítenek a Utah Állami Egyetemnek azonosítani azokat a patakokat, ahol a hódok visszatelepíthetők az ökoszisztéma javítása érdekében. A Boise Állami Egyetem is felhasználja a Landsat adatait annak kimutatására, hogy a hódok jelenléte mekkora segítséget jelent. A műholdképen látható a vegetáció változása, amely egyértelműen jelzi a hódok tevékenységének előnyeit. Kép: Nasa

További pozitívum, hogy nemcsak gyönyörűek, de ezek a nedvességben gazdag környezetek csökkenthetik az erdőtüzek okozta károkat is az égésnek jobban ellenálló egészséges növényzet jelenlétével. Ha pedig emberi infrastruktúra is van a közelben, a vízszint mesterséges szabályozása kordában tudja tartani a rágcsálók és a természet munkáját, megelőzve az anyagi károkat okozó árvizeket.

A kutatások vezetői az elért sikerek alapján egyre bővítik a rekreációba bevont területek nagyságát, ahol szőrös munkatársaikkal együtt újabb sikereket érhetnek el.

Forrás: NASA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.