A NASA talált egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert

2017. február. 23 6:20

Hét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel 40 fényévnyi távolságra, néhányukon élet is lehet.

Fontos bejelentést ígért a NASA szerdára. A kutatók bejelentése szerint, tőlünk nagyjából 40 fényévnyire lévő naprendszerben hét, a Földhöz nagyjából hasonló méretű bolygó keringhet a TRAPPIST-1 nevű vörös csillag körül.

A Spitzer űrtávcsővel tett felfedezés azért fontos, mert hét bolygós rendszereket ugyan korábban is találtak már, de egy ennyi Föld-méretű bolygót még sehol.

Valószínűleg mind a hét bolygónál van esély a folyékony víz jelenlétére. A hétből három bolygó van olyan zónában ahol a hőmérséklet, illetve általában olyanok a körülmények, hogy a bolygók felszíne az élet általunk ismert formájának kialakulásához is alkalmas lehet.

A munka következő fázisában fontos gázok, többek között oxigén és metán nyomai után kutatnak majd. Ezekből az adatokból közvetetten következtethetnek majd arra, hogy milyen a bolygók felszíne.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.