A nyár és az ősz is belefér a hétvégébe: mutatjuk, hol lesz a leghűvösebb

2023. október. 12 14:24

A frontérzékenyeknek nem ez lesz a kedvenc hétvégéje, jelentős változás közeleg: sarkvidéki eredetű légtömeg vet véget az októberi nyárnak.

Felemás hétvége áll előttünk, szombaton még sok napsütésben és a megszokottnál jóval melegebb időben lesz részünk, sokfelé 25 fok feletti értékeket mérhetünk, helyenként a 28 fokot is elérhetjük. Az októberi nyárnak azonban hirtelen vége szakad, markáns hidegfront érkezik; vasárnapra akár 9-12 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet és csapadékra is többfelé számítanunk kell. A leghűvösebb a dunántúli területeken lesz 10-12 fokos maximummal, míg az ország keleti harmadán 15-18 fok körüli értékek lesznek a jellemzőek. Délkeletre érkezik meg legkésőbb a lehűlés, itt vasárnap még helyenként elérhetjük a 20 fokot, de hétfőre itt is legfeljebb 15 fokig melegszik majd az idő. 

Az alábbi galériában a legfrissebb modelleredmények alapján bemutatjuk, hány fokos maximumra számíthatunk a következő napokban, mekkora mértékű lehűlés érkezik a hétvégén.

4 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.