A Nyírségre kacsintott a mediterrán ciklon szeme

2021. január. 25 9:07

Vasárnap este egy mediterrán ciklon érte el hazánkat, amelynek középpontja hétfő reggel a Nyírség felett vonult át.

A légörvény centruma a kora reggeli órákban érkezett hazánk fölé Románia irányából, majd haladt tovább észak, északkelet felé. A kevéssel 7 óra után készült térképen jól látható, hogy a “ciklon szeme” Nyíregyházától kissé keletre, Nyírbátor felett volt (térkép alább). A levegő az óramutató járásával ellentétesen, spirálisan áramlik befelé a ciklon középpontjának (legalacsonyabb légnyomású hely) irányába. Az ország nagy részén nyugati, északnyugati a szél, míg a Nyírség keleti részén délkeleti, keleti szél fúj. A következő órákban északkelet felé vonul tovább a ciklon, gyorsan elhagyja hazánk térségét.

A tengerszintre átszámított légnyomás térképen (alábbi kép) is jól látható, hogy a Nyírség térségében a legalacsonyabb a nyomás, 992 hektopascallal.

Térkép forrása: met.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Egy hidegfront hoz hidegebb levegőt a Kárpát-medencébe. A szél csillapodik és már nem csökkenti a hőérzetet. A nap is kisüt, ezért melegebbnek érezhetjük az időt. Érdemes kimozdulni a szabadba, sétálni, mozogni, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtságot. Enyhülnek a kellemetlen tünetek.


A légnyomás alig változik.