A tél eddigi legerősebb vihara örvénylik Európa közelében

2020. január. 08 14:50

Az Atlanti-óceán északi része felett, Izland közelében rendkívül intenzív ciklon fejlődött ki az elmúlt két nap folyamán, amely óriási szeleket és hullámokat kelt az óceánon.

A több ezer kilométer átmérőjű ciklon középpontjában a légnyomás 940 hPa alá csökkent. Az alábbi térképen látható, hogy az általa keltett szelek egyidejűleg vannak hatással két távoli kontinens időjárására, hiszen Kanada északkeleti partvidéke és Skandinávia nyugati része úgyszintén a hatalmas kiterjedésű örvény áramlási rendszerében van.

Az Atlanti-óceán felett az időjárás előrejelző modellek számításai szerint a legerősebb széllökések a 180-220 km/órát is elérik, amely megfelel egy 3-4-es erősségű hurrikán szélerejének. A jelentős különbség az a hurrikánhoz képest, hogy ez a ciklon nagyságrendekkel nagyobb kiterjedésű és az általa keltett pusztító szelek is sokkal nagyobb területen mutatkoznak, mint trópusi rokonánál. A legnagyobb hullámok a 15 méteres magasságot is elérik és a Feröer-szigetek partjait ostromolják leginkább. A szigeteken telepített egyik meteorológiai mérőállomás regisztrálta a legnagyobb szélerősséget (grafikon alább) 220 km/órával (61 m/s).

A következő napokban észak felé vonul tovább az intenzív ciklon. A továbbiakban Grönland és Norvégia északi részén található fjordokban okozhat 180-200 km/órás szélvihart.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.