A téli szezon legvadabb ciklonja örvénylik kontinensünk közelében

2019. február. 20 12:48

Rendkívül intenzív ciklon fejlődött ki az Atlanti-óceán északi területei felett, az elmúlt nap folyamán. Középpontjában a légnyomás szerda estére 936 hPa-ig csökkenhet.

Térségünk időjárására várhatóan nem lesz hatással. Izlandon és Grönlandon tapaszthatják meg az erejét. A ciklon hatalmas széllel jár együtt, a legerősebb széllökések a 150 km/órát is meghaladhatják. A szél gerjesztette hullámok akár a 15 méteres magasságot is elérhetik.

A ciklon úgynevezett bombogenezis fejlődésen ment át az elmúlt nap során, amely azt jelenti, hogy a légnyomás a középpontjában 24 óra alatt több, mint 24 hPa-t csökkent. Kedden, amikor az alábbi műholfelvétel készült még 970 hPa körüli központi légnyomással bírt.

Szerda délre a légnyomás 939 hPa-ra csökkent valószínűsíthetően. A nyílt óceán felett közvetlen mérések nem állnak rendelkezésre.

A szerda esti órákban éri el a tengerszintre átszámított légnyomás a minimumát a ciklonban, akkor a középpontjában 936 hPa-os nyomás várható. Ez az idei téli szezon eddigi legalacsonyabb értéke az Atlanti-óceán északi térségében. A legerősebb széllökések a ciklonban 150-160 km/óra körülire becsülhetők.

Hazánkban természetes körülmények között az eddig mért legalacsonyabb légnyomás 968,6 hPa volt, amelyet 1976 decemberében rögzítettek. Ennél alacsonyabb érték csak kis területen,  tornádók belsejében fordulhatott elő.

A ciklon ereje csütörtök reggeltől fokozatosan csökken, ahogy hidegebb tengerfelszín fölé ér. Várhatóan Izland partjaitól nyugatra halad el, a legerősebb széllökések elkerülik a szigetországot.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.