A várakozásoknak megfelelően vasárnap is több melegrekord született

2024. április. 15 12:00

A hét utolsó napján is folytatódott a nyárias időjárás, vasárnap már a második hőségnapon lehettünk túl ebben a hónapban.

Ahogy arra már korábban utaltunk, vasárnap ismét megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is. A hétvége időjárása a nyarat idézte, a hét utolsó napján pedig több helyen is 30 fok fölé kúsztak a hőmérsékletek.

Április 14-én még sosem volt olyan meleg, mint Baja Csillagvizsgáló állomáson, ahol 31,2 fokot mért a HungaroMet műszere. Ez mintegy 2,5 fokkal magasabb, mint a még 1939-ben, Túrkevén mért 28,7 fokos csúcs. A túrkevei értéket egyébként jócskán túlszárnyaltuk, a vasárnap mért tíz legmagasabb hőmérséklet több mint egy fokkal előzte a régi szélsőértéket.

Budapesten is magasra szöktek a hőmérsékletek, Újpesten 29,8 °C volt a maximum, ami majdnem három fokkal magasabb a korábbi 27,0 fokos rekordnál, amit szintén 1939-ben regisztráltak Csepelen.

A napközben uralkodó hőségnek köszönhetően az éjszakák is igen enyhék voltak, hiszen Bodán mindössze 15,9 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új országos legmagasabb minimum. Eddig Gyöngyös és Kisbér vezette a listát 14,0 fokkal, amelyet 1989-ben mértek.

A fővárosban a János-hegyen volt a legmelegebb hajnalban, 14,6 fokig hűlt a levegő. Korábban ezt a rekordot Budakeszi erdő állomás jegyezte, ugyancsak 14,0 fokkal, 1939-ből.

Hétfő este egy markáns hidegfront éri el hazánkat, de délen napközben még továbbra is nyárias az időjárás.  A hétfőre vonatkozó országos szélsőérték 27,2 fok, amely előzetes adatok alapján már a dél előtti órákban megdőlt. 

Forrás és képek: HungaroMet

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.