A viharos időjárás akadályozza az eltűnt argentin tengeralattjáró keresését

2017. november. 22 14:01

Az argentin haditengerészet tájékoztatása szerint egy katonai tengeralattjáró jelentett elektromos problémákat, mielőtt eltűnt volna az Atlanti-óceán déli részén.

Egy argentin haditengerészet tengeralattjárója 44 fős legénységgel a fedélzetén tűnt el az ország déli partvidékén.
Hét rövid műholdas hívást észleltek, amelyek esetleg a tengeralattjáróról származhattak, később azonban megállapították, hogy a hívások mégsem onnan jöttek.
A tisztviselők a hajó eltűnésének fő okaként a kommunikáció megszakadását tartják.

A 44 fős legénységgel rendelkező argentin haditengerészeti tengeralattjáró még öt nap elteltével sem került meg. A rossz idő akadályozza a mentést az elkövetkező napokon is.

Az ARA San Juan tengeralattjáró november 15-én tűnt el az ország déli partján. Az argentin haditengerészet azt mondta, hogy a keresésére küldött hajókat és repülőgépeket a tengeralattjáró legutóbbi ismert tartózkodási helyére küldték. Az összes lehetséges rádióátviteli frekvenciát vizsgálják, hogy ráakadhassanak az elveszett hajó jeleire.

Vasárnap a 6-7 méteres hullámok nehezítették a keresést és a következő napokban sem lesz barátságosabb a tenger az előrejelzések szerint.

A szél a hét közepén csillapodik, átmenetileg mérséklődik a hullámzás. De a hét második felében ismét erősebb szelek jönnek, amik durva hullámokat korbácsolnak.

A keresést akadályozó időjárási körülmények miatt a hatóságok felkutatták az esetleges műholdas hívások adatait, amelyekről azt hitték, hogy a tengeralattjáróról érkeztek.

De a tisztviselők bejelentették, hogy a hét feltételezett rövid műholdjel nem a hajóból származik.

Az Iridium Communications-t, az Egyesült Államok műholdas hírközlési vállalatát vonták be a hívások elemzésébe. A vállalat tisztviselői szerint a hívások nem a tengeralattjáró fedélzetén lévő eszközből származtak, hanem egy másik műholdas távközlési vállalat tulajdonához tartoztak.

A hajó eltűnésének első néhány napjában az argentin haditengerészet szóvivője, Enrique Balbi elmondta, hogy feltételezhetően a tengeralattjárónak elektromos problémája van, és még nem nevezhető “elveszettnek”.

“Anélkül, hogy vészjóslóak vagy túlságosan dramatikusak lennénk, a tény az, hogy a hajó és a parancsnokság között megszakadt a kapcsolat és nem lehetett kommunikálni semmilyen formában. Még a tengeralattjáró alternatív módszereivel sem,” – mondta Balbi.

Komoly probléma lehet a kommunikációval (infrastruktúra) vagy az elektromos ellátással, kábelekkel, antennákkal vagy egyéb (fedélzeti) berendezésekkel.

A Mar del Plata haditengerészeti bázis vezetője, Gabriel Gonzalez elmondta, hogy a fedélzeten elegendő élelem és oxigén áll rendelkezésre.

A kommunikáció elveszett, de nem vészhelyzetről beszélünk – mondta.

A kormány azt állítja, hogy az eszközön észlelt utolsó hívás ugyanazon a napon jelent meg, amikor az ARA San Juan eltűnt.

Chile, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britannia kormányai “logisztikai segítséget és információcserét ajánlottak fel erre a humanitárius kutatásra” – nyilatkozta az argentin külügyminisztérium. Valamint azt is bejelentette, hogy Argentína a szomszédos országokkal együttműködve folytatja a kutatást.

Szombaton az URC mentőegység, amerikai tengerészei elindultak a területre, ahol az ARA San Juannal megszakadt a kapcsolat. A csapatok egy tengeralattjáró mentő kamrát (SRC) és négy repülőgépet vetettek be a kereséshez.

A tengeralattjárón ragadt személyzet családtagjai a Mar del Plata Haditengerészeti Bázison vasárnap gyűltek össze abban a reményben, hogy szeretteikről új információkat kapnak.

“Szomorúak vagyunk, de tartjuk magunkat és nem veszítjük el a reményünket, hogy visszatérnek” – jelentette ki Hernan Rodriguez Marcela Moyano gépész felesége egy nyilatkozatában.

Az ARA San Juan 1985-ben kezdte működését, és legutóbb 2014-ben renoválták.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.