A viharos időjárás akadályozza az eltűnt argentin tengeralattjáró keresését

2017. november. 22 14:01

Az argentin haditengerészet tájékoztatása szerint egy katonai tengeralattjáró jelentett elektromos problémákat, mielőtt eltűnt volna az Atlanti-óceán déli részén.

Egy argentin haditengerészet tengeralattjárója 44 fős legénységgel a fedélzetén tűnt el az ország déli partvidékén.
Hét rövid műholdas hívást észleltek, amelyek esetleg a tengeralattjáróról származhattak, később azonban megállapították, hogy a hívások mégsem onnan jöttek.
A tisztviselők a hajó eltűnésének fő okaként a kommunikáció megszakadását tartják.

A 44 fős legénységgel rendelkező argentin haditengerészeti tengeralattjáró még öt nap elteltével sem került meg. A rossz idő akadályozza a mentést az elkövetkező napokon is.

Az ARA San Juan tengeralattjáró november 15-én tűnt el az ország déli partján. Az argentin haditengerészet azt mondta, hogy a keresésére küldött hajókat és repülőgépeket a tengeralattjáró legutóbbi ismert tartózkodási helyére küldték. Az összes lehetséges rádióátviteli frekvenciát vizsgálják, hogy ráakadhassanak az elveszett hajó jeleire.

Vasárnap a 6-7 méteres hullámok nehezítették a keresést és a következő napokban sem lesz barátságosabb a tenger az előrejelzések szerint.

A szél a hét közepén csillapodik, átmenetileg mérséklődik a hullámzás. De a hét második felében ismét erősebb szelek jönnek, amik durva hullámokat korbácsolnak.

A keresést akadályozó időjárási körülmények miatt a hatóságok felkutatták az esetleges műholdas hívások adatait, amelyekről azt hitték, hogy a tengeralattjáróról érkeztek.

De a tisztviselők bejelentették, hogy a hét feltételezett rövid műholdjel nem a hajóból származik.

Az Iridium Communications-t, az Egyesült Államok műholdas hírközlési vállalatát vonták be a hívások elemzésébe. A vállalat tisztviselői szerint a hívások nem a tengeralattjáró fedélzetén lévő eszközből származtak, hanem egy másik műholdas távközlési vállalat tulajdonához tartoztak.

A hajó eltűnésének első néhány napjában az argentin haditengerészet szóvivője, Enrique Balbi elmondta, hogy feltételezhetően a tengeralattjárónak elektromos problémája van, és még nem nevezhető “elveszettnek”.

“Anélkül, hogy vészjóslóak vagy túlságosan dramatikusak lennénk, a tény az, hogy a hajó és a parancsnokság között megszakadt a kapcsolat és nem lehetett kommunikálni semmilyen formában. Még a tengeralattjáró alternatív módszereivel sem,” – mondta Balbi.

Komoly probléma lehet a kommunikációval (infrastruktúra) vagy az elektromos ellátással, kábelekkel, antennákkal vagy egyéb (fedélzeti) berendezésekkel.

A Mar del Plata haditengerészeti bázis vezetője, Gabriel Gonzalez elmondta, hogy a fedélzeten elegendő élelem és oxigén áll rendelkezésre.

A kommunikáció elveszett, de nem vészhelyzetről beszélünk – mondta.

A kormány azt állítja, hogy az eszközön észlelt utolsó hívás ugyanazon a napon jelent meg, amikor az ARA San Juan eltűnt.

Chile, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britannia kormányai “logisztikai segítséget és információcserét ajánlottak fel erre a humanitárius kutatásra” – nyilatkozta az argentin külügyminisztérium. Valamint azt is bejelentette, hogy Argentína a szomszédos országokkal együttműködve folytatja a kutatást.

Szombaton az URC mentőegység, amerikai tengerészei elindultak a területre, ahol az ARA San Juannal megszakadt a kapcsolat. A csapatok egy tengeralattjáró mentő kamrát (SRC) és négy repülőgépet vetettek be a kereséshez.

A tengeralattjárón ragadt személyzet családtagjai a Mar del Plata Haditengerészeti Bázison vasárnap gyűltek össze abban a reményben, hogy szeretteikről új információkat kapnak.

“Szomorúak vagyunk, de tartjuk magunkat és nem veszítjük el a reményünket, hogy visszatérnek” – jelentette ki Hernan Rodriguez Marcela Moyano gépész felesége egy nyilatkozatában.

Az ARA San Juan 1985-ben kezdte működését, és legutóbb 2014-ben renoválták.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.