Amikor a víz tűzzé válik: tűzesésről készült felvétel

2021. február. 28 11:49

Évente mindössze egyetlen időszakban, február vége felé csodálhatjuk meg a lenyugvó nap fényében vörösre színeződő "tűzesést" a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban.

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park geológiai érdekességek több tucatját rejti. Ezek között kiemelt látványosságnak számít a 480 méter magas Horsetail Falls, vagyis Lófarok-vízesés. Az év során mindössze egyetlen időszakban, február vége felé pár napig a lenyugvó nap megfelelő szögből érkező sugarai úgy világítják meg a vízesést, mintha tűz folyna le a sziklákon. A jelenség kialakulásához több körülmény együttállása szükséges. A téli időszakban lehullott hó mennyisége alapvetően meghatározza a vízesés hozamát, melynek olvadásához éppen ideális hőmérséklet szükséges. Köd, vagy a felhős égbolt is lehetetlenné teszi, hogy a látványosság létrejöjjön.

Forrás: AccuWeather.com

Forrás: Unsplash.com / Cedric Letsch

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hullámzó frontálzóna okoz kellemetlen tüneteket a hidegfrontra érzékenyeknél. A markáns lehűlés megviseli az ízületeket és az érzékeny szervezetet. Migrénes fejfájás kialakulhat. Fáradékonyság, koncentrációs nehézségek is tapasztalhatók.

A légnyomás jelentősen emelkedik.