Áttelelő fehér gólyákat figyeltek meg hazánkban

2021. október. 23 8:47

Augusztus második felében keltek útra a gólyák, hogy messzi, melegebb tájakon vészeljék át a téli időszakot. Egy ideje minden évben akad azonban néhány vakmerő példány, mely átteleléssel próbálkozik.

Bár nagy szerencse kell hozzá, hogy gólyát lássunk a téli időszakban hazánkban, nem biztos, hogy káprázik a szemünk, ha a havas mezőn a madarat véljük felfedezni. Ugyan a gólya költözőmadár, és a nyár végén tömegesen indul útnak, hogy több ezer kilométert megtéve melegebb tájakon teleljen, Magyarországon 2004-2005 tele óta állandósulni látszik néhány fehér gólya áttelelése – adta hírül Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A szokatlannak tűnő jelenség hátterében a madarak természetes alkalmazkodóképessége áll, mely folyamat nem ismeretlen a tudósok előtt: a mostaninál jóval nagyobb nagyságrendben már lezajlott a földtörténeti közelmúltban, a legutóbbi jégkorszakot követően, a jég visszahúzódása során felszabaduló, jelentős élettérnövekedés következtében. A folyamatot jelenleg az utóbbi évtizedekben egyre markánsabban megmutatkozó éghajlatváltozás generálja, így például a téli évszak középhőmérséklete hazánkban összességében növekvő tendenciát mutat (mely azonban nem jelenti, hogy minden évben a megszokottnál melegebb telünk lesz).

A fajokon belül a madáregyedek többsége átlagos viselkedésű, néhány azonban kockáztató. A bátrabb egyedek a veszélyekben bővelkedő utat és a hatalmas távolság átrepülésére szánt energiát igyekeznek megspórolni, ezek a példányok később vonulnak el ősszel, korábban érkeznek tavasszal, vagy megpróbálkoznak az átteleléssel. A természet törvénye pedig dönt: ha a környezeti viszonyok nem változnak lényegesen, akkor ezek a próbálkozó egyedek elpusztulnak a nem megfelelő életkörülmények miatt, így szaporodni sem tudnak. Azonban, ha a változó környezeti feltételek következtében a kockáztató egyedek életben maradnak, szaporodásukkal viselkedési sajátosságaikat is tovább örökítik. Minél nagyobb mértékű a környezet megváltozása, annál gyorsabban terjed el az állományban az immáron sikeres túlélési, viselkedési stratégia – írja az MME.

Jobb, ha az ember ezekbe a folyamatokba nem, vagy csak egyértelmű vészhelyzet esetén avatkozik be. Az itt maradó, röpképes állatok a viszonyok jelentős romlása esetén akár egyetlen nap alatt képesek ezer kilométerrel délebbre költözni, kockázatvállalásukkal tehát nem kerülnek véglegesen kiszolgáltatott helyzetbe. Etetni kizárólag azokat a példányokat szabad, melyeken egyértelműen látszanak a legyengülés jelei (közeledésünkre csak elugrál, vagy egy-két métert képes repülni, de a háztetőre már nem tud felrepülni), más esetben hamis biztonságérzetet adhatunk és ezzel az emberi beavatkozástól tesszük függővé az egyedek túlélését, mely hosszútávon a faj egészére nézve is káros folyamatokat indíthat el. Ne etessük az egészséges példányokat!

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.