USA: A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó a globális klímaváltozásban

2017. március. 10 9:34

A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak - mondta egy televíziós interjúban az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) új vezetője.

Scott Pruitt a CNBC televíziónak adott csütörtöki interjúban kérdőjelezte meg a széndioxid-kibocsátásnak a klímaváltozásra gyakorolt hatásait.

“Nagyon nehéz felmérni az emberi tevékenység klímaváltozásra gyakorolt hatásait, óriási a nézetkülönbség e hatások mértékének a megítélésében” – állította Pruitt, aki korábban, oklahomai politikusként is szkeptikusan nyilatkozott a kérdésben. Most is leszögezte: nem ért egyet azokkal, akik szerint a globális felmelegedést jelentős mértékben az emberek okozzák. “Ezt a kérdést továbbra is tanulmányozni kell” – hangsúlyozta.

 

 

Pruitt álláspontja homlokegyenest ellenkezik azzal, amit a tudóstársadalom elsöprő többsége állít. Januárban a NASA, valamint a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) együtt foglalt állást amellett, hogy a klímaváltozást “jelentős mértékben a szén-dioxid-kibocsátás növekedése és más, emberek által kibocsátott káros anyagok okozzák”.

Az interjúban a környezetvédelmi hivatal vezetője kifejtette: a párizsi klímavédelmi egyezményt rossz megállapodásnak tartja.

Közben Michael Bloomberg milliárdos üzletember, New York város volt polgármestere, aki jelenleg az ENSZ klímaváltozással foglalkozó különmegbízottja, Párizsban csütörtökön újságíróknak jelezte Francois Hollande francia államfőnek, hogy az amerikai városok, vállalatok és szövetségi államok tiszteletben fogják tartani a 2015. decemberében aláírt párizsi klímaegyezményt.

Trump elnök környezete megosztott a kérdésben. A The New York Times című napilap nemrégiben arról számolt be: Steve Bannon stratégiai főtanácsadó azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok mondja fel a klímaegyezményt. Rex Tillerson külügyminiszter viszont elutasítja ezt az álláspontot, miként az elnök lánya, Ivanka Trump is. Ivanka Trump nemrégiben találkozott Al Gore volt alelnökkel, aki a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik szószólója.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.