Az első fagyok vetnek véget a parlagfű szezonnak

2017. október. 10 11:24

Fellélegezhetnek azok az allergiások, ahol már megjelentek az első hajnali fagyok. A parlagfű ugyanis érzékeny a hidegre, jelentősen csökkenti pollenszórását. Így a fagyos időnek is megvannak a maga előnyei.

Idén ősszel az időjárásban beállt változásoknak köszönhetően a parlagfű koncentrációja már október elején látványos zuhanáson ment keresztül. Ennek ellenére a hidegebb időjárás alatt sem szűnik meg teljesen, jellemzően az alacsony tartományban marad.

Mivel a hideg és a meleg időjárás egyfolytában váltakozott nem is volt ideje rendesen elfagyni a növényeknek. Így idén jóval tovább maradtak életben a parlagfüvek, és a gombák is. A koncentráció ugyan már hetek óta nagyon gyér, az allergiások többségénél tünetmentes, mégis, a nagyon érzékenyeknek még van mitől tartaniuk. A kisebb tünetek, visszaesések egyre ritkábban fordultak elő.

Novemberben a fagy, a hó, eső, és tartós hideg beálltával az egész ország területén friss  levegő vesz majd minket körül. Az allergiát okozó növények idén már nem okoznak gondot.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.