Az év egyik legszerencsésebb napja következik pénteken

2019. szeptember. 11 17:01

A péntek este bekövetkező telihold különös szerencsét hoz magával, amely mögött álló hagyomány több száz évre nyúlik vissza.

A péntek esti naplementét követően a telihold fénye tölti majd be az égboltot. Az angolszász irodalomban “Harvest Moon” néven emlegetik. A hagyomány szerint az őszi napfordulóhoz legközelebb álló telihold évszázadok óta nagy segítséget nyújt a gazdáknak az őszi betakarításnál. A sötétség miatt ugyanis nem kellett a munkát befejezni, hanem a telihold fényénél tovább lehetett a tevékenységet folytatni. Hasonló gondolati síkra vezethető vissza a Hold “szerencsés” jelzője ebben az esetben, mint a “Ki korán kel, aranyat lel” mondásnál, mert az arany utóbbi esetben sem közvetlenül üti a markunkat, hanem a korai munkakezdéssel azon a napon több feladatot tudunk elvégezni, amely jó esetben több, pénzt (aranyat) is eredményez. Persze napjainkban a modern mezőgazdasági eszközöknek már nem kell világos, a betakarítást akár egész éjszaka folyamatosan lehet végezni.

Az idei szeptemberi telihold egy másik misztikus számmal a 13-al is találkozik, hiszen pénteken épp szeptember 13-a lesz. Nagy a megosztottság a 13-as szám megítélésével kapcsolatosan, de az biztos, hogy legközelebb 2049-ban fog péntek 13-ra esni a szeptemberi telihold.

A telihold szerencse-hozó szerepe megkérdőjelezhető, de kutatások kimutatták, hogy az emberek többsége rosszabbul alszik holdtölte idején, mint más napokon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.