Az év leghosszabb élettartamú szupercellája (videó)

2017. szeptember. 18 12:21

A szombaton érkezett mediterrán ciklon szombat éjszaka nagy viharok és esőzések kíséretében vonult át az országon. Egyik zivatar rendkívül hosszú életpályát írt le.

Több szupercella is kialakult az éjszaka folyamán. Ezek közül az egyik rendkívül hosszú életűnek bizonyult. Szombaton 23.30-kor lépett be a magyarországi radarok látómezejébe Horvátországban, és vasárnap 05.30-kor oszlott fel a Zempléni-hegység felett. Ez körülbelül 600 kilométeres megtett utat és legalább 6 órás élettartamot jelent. Egy átlagos zivatar 30 percnél nem tart tovább és a szupercellák élettartama sem szokott 2-3 óránál tovább tartani. Alább látható a rendkívüli jelenség átvonulása. A kép bal alsó sarkából induló nagy piros foltról van szó.

Képek forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nagy lesz a hőség a hét végéig. Fronthatás addig nem várható. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.