Az idei volt globálisan a második legmelegebb március

2019. április. 18 13:12

A 2018. április - 2019. március közötti 12 hónap a valaha jegyzett legmelegebb 12 hónap Európában. Globálisan, 2019 márciusa (2017 márciusával holtversenyben) a második legmelegebb 2016 márciusa mögött.

Európa legnagyobb részén 2019 márciusának átlaghőmérsékletei magasabbnak adódtak mint az 1981-2010-es átlagok, tette közzé a Meteorológiai Világszervezet. A legnagyobb pozitív anomália a kontinens keleti részét jellemezte, itt a normálnál több mint 3 fokkal melegebb volt. Norvégia, Svédország és Finnország egyes északi területein a megszokottnál kis mértékben hűvösebb volt.

A Föld egészét vizsgálva többfelé jelentősen meghaladták a hőmérsékletek az átlagot. Leginkább Alaszka és Kanada északnyugati részén és Szibéria középső részén volt meleg, de viszonylag magas hőmérsékletekkel bírt Kazahsztán, Mongólia és Kína északkeleti része is. Ausztráliában ez volt a valaha jegyzett legmelegebb március, a legnagyobb pozitív anomália Nyugat-Ausztráliában volt. A hőmérsékletek Dél-Afrika nagyobb részén szintén az átlagos felett alakultak. Az Antarktisz környezetében is néhány fokkal melegebb volt a megszokottnál, bár összességében a kontinensen átlag feletti és átlag alatti hőmérsékletű területek váltják egymást.

Lényegesen hidegebb volt az idő Kanada délnyugati részén, az Egyesült Államok középső részén és Grönland nagy részén.

Bár az összes óceán felett alacsonyabb volt a levegő hőmérséklete az átlagosnál, a tengerek felett túlnyomórészt már magasabb volt a hőmérséklet a normálnál. A sokéves átlaghoz képest különösen meleg volt a Tasman-tenger felett Ausztrália és Új-Zéland között.

Felszíni hőmérsékleti anomáliák 2019 márciusában az 1981-2010 közötti időszak márciusi átlagaihoz képest. Forrás: ERA-Interim. (ECMWF, Copernicus Climate Change Service)

2019 márciusa:

  • globálisan 0,67 fokkal volt melegebb mint az 1981-2010 közötti, márciusra vonatkozó normál;
  • a második legmelegebb március a mérések kezdete óta (2017 márciusával holtversenyben);
  • 0,11 fokkal marad el 2016 márciusától, mely eddig a legmelegebb március;
  • Európát tekintve 1,7 fokkal volt melegebb az idei március a megszokottnál.

Felszíni hőmérsékleti anomáliák 2018. április – 2019. március között az 1981-2010-es normálhoz képest. Forrás: ERA-Interim. (ECMWF, Copernicus Climate Change Service)

A 2018. április – 2019. március közötti 12 hónapos periódus:

  • 0,45 fokkal magasabb globális átlaghőmérséklet az 1981-2010-es normálnál;
  • az Északi-sarkvidéken jóval az átlag feletti hőmérsékletek, leginkább Svalbard közelében, a Bering-tenger és a Csukcs-tenger felett;
  • jelentős pozitív anomália Szibéria, Mongólia és Kína északkeleti részén, a Közel-Keleten, Ausztráliában, Afrika déli részén és az Antarktisz több régiójában;
  • átlagnál jelentősen hűvösebb volt Kanadában, Grönlandon, az Atlanti-óceán egyes északi és a Csendes-óceán déli részei felett, valamint az Antarktisz számos régiójában.
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.