Az óceánok széntartalmának mérése

2024. március. 13 16:37

Az óceánokban lévő szén mennyiségének meghatározása fontos információkkal szolgál az óceánok éghajlatban betöltött szerepéről.

Ahogy a víznek, úgy a szénnek is megvan a maga körforgásos rendszere a földön. A szén jelenléte az élet egyik kulcsfontosságú tényezője, hiszen sejtjeink építőköve, ugyanakkor a légkörben betöltött szerepe éppen a klímaváltozást gerjeszti, hiszen üvegházhatású gázként (CO2) van jelen.

A magasabb hőmérséklet lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű szén-dioxid oldódjon fel az óceán felső rétegében. Emiatt azonban az alsóbb rétegek elzáródnak, s összességében csökken a tenger légköri szénfelvétele, ez pedig fokozza a léghőmérséklet emelkedését. A melegebb vízfelszín és a CO2 miatt savasabb tengerfelszín az élőlényeknek sem kedvez, elpusztítja a kagylók, korallok és más élőlények meszes vázát, és károsítja a halak légzését.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy megértsük a szén körforgását a légkörben, az óceánban és a szárazföldön. Dr. Hayley Evers-King óceanográfus szakértő elmagyarázta, hogyan lehet a planktonokról készült műholdfelvételek alapján a szén mennyiségére következtetni.

Az EUMETSAT műholdjai a különböző hullámhosszokon visszaverődő fény érzékelésével alkotnak képet az óceánok színéről. Egyesítik a vörös, a zöld és a kék fényt, amelyből az emberi szemmel láthatóhoz hasonló eredmény születik. Így a lenti képen látható kék-fehér örvények rajzolódnak ki, ahol a kék maga az óceán színe, a fehér pedig a fitoplanktonokról visszaverődő fényből származik.

A fitoplanktonok virágzása 2022. július 13-án a Barents-tengeren. A képet az Ocean and Land Color Instrument (OLCI) szenzorral a Sentinel 3B műhold készítette.

A biológiai szervezetek felveszik az óceánban oldott szenet, amelyet vázuk felépítéséhez használnak fel. A képen látható időpontban, 2022 júliusában tudható volt, hogy virágzott a fitoplankton populáció, amely természetes abban az időszakban. Ez pedig betekintést enged az óceáni szénatomok akkori elhelyezkedésébe.

A termelődő kalcium-karbonát koncentrációjára és annak szénciklusban való szerepére következtethetünk a mérési eredményekből, bizonyos számításokat elvégezve. Ismerve az összefüggéseket, a fénymérések képet adnak a szervetlen szén mennyiségéről. Így születhetett meg a lenti kép, amely a fénymérések és a megfelelő számítások alapján a szén koncentrációját mutatják.

A szemcsés szervetlen szén koncentrációja a Barents-tengeren 2022. július 13-án.

Ez viszont a szénciklusnak csak egy részét adja, a másik részét a műholdas mérések jelentik. A szén-dioxid földi rendszerében való nyomon követése nagyon fontos, hiszen nem tudjuk pontosan, hogy milyen mértékeben fogja befolyásolni az éghajlatot, és a kármentesítési intézkedések mennyire hatékonyak, ha nem térképezzük fel a szén jelenlétét amilyen pontosan csak tudjuk. 

Forrás: EUMETSAT

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás