Az OMSZ is havazásra figyelmeztet

2018. január. 20 11:09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható jelentős mennyiségű hó miatt.

Vasárnap kora reggeltől nyugat felől egyre több helyen kezdődik csapadék (legkisebb mennyiségben várhatóan az Alpokalján és a Tiszántúlon). Ennek zöme hó formájában hullik, de a déli országrészben és keleten havas eső, esetleg eső is lehet. Az OMSZ Komárom-Esztergom, Pest, Fejér és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki, amely 5 centimétert meghaladó hóréteg kialakulását jelzi előre ezeken a területeken. A kissé magasabban (2-300 méter felett) fekvő vidékeken azonban akár 5-10 cm, a Pilis, Budai-hegység és a Börzsöny egyes részein 10 centimétert meghaladó friss hó várható. A figyelmeztetéssel érintett terület tovább bővülhet az időjárási helyzet, a havazás intenzitásának, valamint az ónos eső esetleges bekövetkezésének függvényében. Egyes megyékre akár a másodfokú figyelmeztetés (10 centimétert meghaladó hóvastagság) is kiadásra kerülhet. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.