Az űr időjárása is hatással van ránk

2017. június. 01 6:25

Az űr időjárását naprendszerünkben a naptevékenység kormányozza. Itt is előfordulnak "természeti csapások", de ebben a térben nem zivatar vagy jégeső okozza a káreseményeket.

 A Nap közel sem egyenletesen sugároz, időnként milliárdnyi nagy energiával töltött részecskét bocsát ki magából egy napkitörés vagy más néven flair, protuberancia során, amelyek a napszéllel szállítódnak az űrben a Föld felé. A Föld közelébe érve ezek a részecskék a föld mágneses terét megváltoztatják, deformálják és érdekes jelenségek sorozatát generálják.

 

A Föld mágneses tere védő funkciót is ellát, mivel a részecskéket eltéríti, így azok kikerülik a Földet és az űrben folytatják útjukat. Egyik kártékony hatásuk, hogy a föld közelében található műholdak elektromos berendezéseit is megrongálhatják, amelyek navigációs és kommunikációs rendszere is sérül ilyenkor.

 

Ezek a részecskék, mivel elektromágneses energiával is rendelkeznek, gyönyörű fényjelenségeket (sarki fény) hoznak létre a légkörben, míg a föld mágneses terének változása során olyan áramok keletkeznek, amik megrongálják az elektromos hálózatot, ezáltal mindennapi életünket is befolyásolják.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.