Az USA történetének második legerősebb tájfunja csapott le a Mariana-szigetekre

2018. október. 25 8:52

A Yutu szupertájfun szerda délelőtt elérte a Mariana-szigetcsoportot, nem hagyott egyetlen épületet sem épségben.

A Yutu névre keresztelt trópusi ciklon két nap alatt az egész szezon legerősebb szupertájfunjává erősödött. A széllökések ereje meghaladja a 350 km/órás sebességet, középpontjában a légnyomás 900 hPa alá csökkent. Ezzel az iszonyatos pusztító erővel szabadult rá a Csendes-óceán nyugati részén található Mariana-szigetekre. Az alábbi műholdképen az látható éppen, amikor a tájfun szeme éppen a Mariana-szigetek egyik tagja, Tinian felett található.

A szigetek az Egyesült Államok fennhatósága alá tartoznak, ezzel pedig a Yutu tájfun az USA történetének második legerősebb trópusi ciklonja lett, amely az Egyesült Államok valamely területén földet ér.

Yutu érkezése a Mariana-szigetekre:

Ekkora szélvihart még a jól megépített házak sem vészelnek át károsodás nélkül. A könnyűszerkezetes épületek pedig teljesen megsemmisülnek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.