Bibliai méretű sáskajárás sújtja Kelet-Afrikát

2020. január. 29 18:37

Több milliárdnyi sáska rajzik Kelet-Afrika országaiban. A szokatlanul hatalmas mértékű invázióban az időjárási körülmények szerencsétlen együttállása is fontos szerepet játszik.

A raj először Etiópián és Szomálián haladt át, ahol az emberek 25 éve nem tapasztaltak ekkora méretű pusztítást. A legnagyobb sáskajárás pedig Kenyában van, ahol 70 éve láttak legutóbb ekkora rajt.

Ennyi sáskának szinte végtelen az étvágya. Megsemmisítik a növényeket, a mezőgazdasági területeket a földdel teszik egyenlővé. Az amúgy is súlyos éhínséggel érintett régióban tovább nehezítik az élelmiszer ellátást. A sáskaraj átmérője a 60 kilométert is eléri. Becslések szerint négyzetkilométerenként 150 millió rovarral számolhatunk.

képek forrása: twitter.com

A sáskaraj naponta akár 150 kilométeres távolságot is megtehet. Csak Kenyában 173.000 hektárt érintett a pusztítás. Egy sáska naponta a saját tömegével megegyező növényi tápanyagot fogyaszt. A raj egy négyzetkilométerre jutó egyedszáma 35.000 ember táplálékát eszi meg. Szintén komoly pusztítás van kialakulóban Egyiptom, Szudán, Eritrea, Szaúd-Arábia és Jemen területén.

Miért éppen idén alakult ki ez a szokatlanul nagy sáska invázió?

Afrika keleti partjainál az átlagosnál jóval melegebb az Indiai-óceán vize, amely a partvidéki területeken is jóval párásabb, nedvesebb körülményeket okoz. Ez pedig tökéletes “táptalajt” biztosít a sáskák szaporodásához.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszėkonysãg, koncentrációs problémák és reakció idő növekedés előfordulhat. Migrénes, görcsös fejfájás is kialakulhat.
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul.
A légnyomás alig változik.