Búcsút int a Balaton a viharjelzésnek

2020. november. 01 8:07

Nézzük, milyenek is voltak tavasztól őszig a viharok és az időjárás a magyar tengernél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közös közleményében emlékeztettek: a balatoni vihar-előrejelző szolgálat április 1-től október 31-ig üzemel.

Villámlás a viharban Révfülöpnél és Zánkánál, Balatonlellérõl fotózva (MTI Fotó: Lakatos Péter).

Idén hat alkalommal érte el erős vihar a Balatont. Májusban, júniusban, augusztusban és októberben egy, júliusban két napon regisztráltak a műszerek 90 kilométer/órát elérő vagy meghaladó szélsebességet. A szezon legerősebb vihara június 29-én érte el a tavat, ekkor Balatonmáriánál 97,9 kilométer/órás szélsebességet mértek.

A nyár az idén hűvösebbre sikeredett, a legmelegebb napja július tizedike volt, amikor Balatonbogláron 35 Celsius-fokot, Siófokon 34,9 fokot, Fonyódon pedig 34,6 fokot mértek.

A nyár késve, de meghozta a várt csapadékot. Augusztusban például többfelé hullott 90 milliméter vagy annál is több csapadék. Keszthely térségében a 150 millimétert is meghaladta a havi csapadékösszeg, ami a sokéves átlag több mint kétszerese.

Egy férfi szörfözik a Balatonban a viharos szélben a balatonfenyvesi szabadstrandnál (MTI Fotó: Varga György).

Az OKF azt írta: a Balaton körül 31 viharjelző-állomás működik. Kiemelték, hogy a katasztrófavédelem egy Európai Uniós projekt keretében 1 milliárd forintból fejlesztette a balatoni régió biztonságát szolgáló viharjelzőrendszert és a térség mentését szolgáló eszközparkot.

Új parti viharjelző állomás létesült Balatonszepezden, Balatonedericsen, Fenékpusztán, Balatonszárszón és Tihanyban, ezeknek köszönhetően jobb a lefedettség, több helyről látható a viharjelzés.

Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen vízre telepített “viharjelző okoslámpa” készült, ezek révén még láthatóbbá vált a viharjelzés.

Villámlás a Balaton fölött Révfülöprõl fényképezve (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt írta: a viharjelzési szezonban 487 fürdőzőt, illetve a vízen közlekedőt mentettek ki, ami az átlagosnál jóval magasabb tendenciát mutat. Április 1. és október 31. között 8 ember fulladt a Balatonba. Halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt a Balatonon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás