Egy egész hónapnyi csapadékmennyiség zúdulhat le a következő napokban

2020. február. 29 22:02

Az idei év első két hónapjában a szokásosnál kevesebb eső hullott az országban. Úgy tűnik a természet most néhány nap alatt szeretné pótolni az elmaradt csapadékmennyiséget.

Március a legszárazabb hónapjaink közé tartozik, hiszen átlagosan mindössze 30-40 milliméternyi eső illetve, hó áztatja a földeket. Ennél csak a délnyugati tájakon és a hegyvidéki területeken szokott több esni. Idén úgy tűnik ez a mennyiség rögtön a hónap első néhány napjában lehullhat hazánk jelentős részén. Vasárnap délután egy mediterrán ciklon csapadékrendszere éri el hazánkat, amelyből országszerte számíthatunk esőre. A jövő hét első felében is gyakori vendég lesz nálunk az eső, hiszen a ciklon több napon keresztül az ország közelében fog örvényleni. Majd csak csütörtök délutántól kezd fokozatosan kelet felé elmozdulni, nyugat felől ennek hatásra egyre nagyobb területen megszűnik az esőzés. Addig a Dunántúlon 20-30 milliméter, a Dunától keletre pedig 30-50 milliméternyi eső hullhat.

Az alábbi térképen a péntek (március 6.) estig várható csapadék mennyiségét láthatják.

térkép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.