Egy hűsítő kép: ördögszekér hógolyóból

2017. június. 09 8:39

Ördögszekeret leggyakrabban a prérin látni, de kevesen ismerik egy másik formáját, amelyet az antarktiszi szél hoz létre az egyetlen ott található eredeti anyagból: hóból.

Yukimarimo a neve ezeknek a fagyott durva hógolyóknak, melyek  vihar után képződnek, mikor a hőmérséklet gyorsan esik. Zúzmara réteg képződik a hófelszínen, amely feltöredezik, miközben a szél összehordja és egymásra pakolja a jégkristályokat ami aztán fagyott golyókat képez. Ahogy az igazi ördögszekerek a sivatagban, ezek a golyók is úgy közlekednek, sodródnak az Antarktiszon.

Az Antarktiszon most kezdődik a tél, mivel a déli féltekén akkor van tél, mikor nálunk, az északin nyár. A nap nem kel fel a horizont fölé, tehát egész nap éjszaka van. A hőmérséklet sem emelkedik ezeken a területeken -50 fok fok fölé.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.