Egymásnak adják a kilincset a viharciklonok Európa mellett

2020. február. 21 0:31

A legújabb viharciklon az Ellen elnevezést kaphatja; pénteken és szombaton hoz szélvihart az Egyesült Királyság és Írország területére.

Ciara, majd Dennis után a következő viharciklont február 17-étől tartjuk számon – bár Európától távolabb örvénylik, hatására Izland környékén hatalmas szélviharok tombolnak, de viharos szelet okoz Skóciában is. A rendszer gyengülni kezdett, érkezik azonban az utánpótlás: tőle nyugatra egy újabb ciklon alakult ki az Atlanti-óceán felett, mely robbanásszerű fejlődésen ment keresztül az elmúlt 24 órában, ezzel kiérdemelve a viharciklon jelzőt (24 óra alatt 36 hPa-os nyomássüllyedés ment végbe).

Az újabb viharciklon az Izland mellett található alacsony nyomást követve kelet felé mozog, a két rendszer várhatóan péntektől egyetlen hatalmas rendszerként (mely az Ellen elnevezést kaphatja) folytatja útját keleti irányban Európa északi részei felé. Pusztító szélvihar alakul ki a ciklon déli peremén, Nyugat-Európa felé. A szélvihar péntek reggel elsőként Skóciát éri el, majd napközben az Egyesült Királyság nyugati részei és Írország következnek. A legerősebb szelek péntek késő estétől szombat reggelig tombolnak majd. 13-15 méteres hullámokat korbácsolhat a szél a partok mentén szombat estig.

Ismét jelentős mennyiségű esőre van kilátás az Egyesült Királyság, Írország és Észak-Írország nyugati területein, valamint Wales és Skócia térségében. Helyenként 150 millimétert meghaladó eső hullhat vasárnapig, árvizek alakulhatnak ki. Norvégia délnyugati hegységeiben is jelentős esőzés várható.

A rendszer szombat este kezd gyengülni, amikor eléri az Északi-tengert.

 

Legerősebb széllökések (km/óra) pénteken, 12 órakor:

Szombat, 0 óra:

Szombat, dél:

Vasárnap, 0 óra:

Vasárnap, 12 óra:

Hazánkban nem kell orkán erejű széltől tartani – bár nagy területen viharossá, akár erősen viharossá fokozódik a szél nálunk is vasárnap késő estétől, a Nyugat-Európában várható értékektől elmarad majd a szél.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.