Egymást követik majd a zivatarok délutántól, figyelmeztetnek

2024. június. 26 11:15

Nem kímélnek a heves zivatarok szerdán, és még csütörtökre is jut belőlük. Az ország középső területén másodfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

Szerda délelőtt keleten, délkeleten, majd a déli, kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé – éjfélig összességében több helyen várhatóak zivatarok -, amelyek részben egy délről, északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos szél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm-s átmérővel), felhőszakadás (30-50 mm) kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás (> 50 mm), 90-100 km/h körüli széllökés, jégeső (nagyobb jégszemekkel, > 2-3 cm) előfordulhat. Éjjel nem gyengül el teljesen a rendszer, további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

A HungaroMet az egész ország területére kiterjedő figyelmeztető előrejelzést adott ki zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala Komárom-Esztergom, Veszprém, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az ország többi vármegyéjében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Ugyancsak elsőfokú a figyelmeztetés felhőszakadás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, míg az ország többi részén a másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti (ált. 25-30 mm), de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók, ott 30-50, helyenként >60 mm is előfordulhat. Emellett a középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések (60-90 km/h) és jégeső (1-3 cm) kíséretében.

Az egész ország területén elsőfokú veszélyjelzés van érvényben a zivatarok veszélyes kísérőkelenségei miatt, míg felhőszakadás veszélye miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú, Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.