Ekkora jégdarabok még nem hullottak a déli féltekén

2018. február. 11 12:43

A zivatar először nem tűnt a szokásosnál intenzívebbnek, csupán kisebb jégszemek keveredtek az eső közé. Aztán egyszer csak óriásiak kezdtek hullani.

Amikor már teniszlabda méretű jégdarabok kezdtek esni a legtöbb ember megijedt, de a méret egyre csak nőtt. Egészen elképesztő nagyságot öltött a jéghullás, a legnagyobb darab elérte a 18 centiméteres átmérőt. Ekkora méretű jégdarabok levegőben tartásához a zivatarban 180 km/órás felfelé áramlás szükséges!

A jégeső csütörtökön történt Argentínában, Cordoba város közelében.

A legnagyobb:

A műholdfelvételen így mutatott a jégszörnyet szülő zivatarfelhő. A felhő teteje -70 fokos hőmérsékletű volt.

A világrekordtól sem maradt el sokkal ez a jégméret. Az Amerikai Egyesült Államokban 2010-ben egy 20,5 centiméter átmérőjű, közel egy kilogrammos jégdarab hullott egy zivatar alkalmával. A mostani, a mérések kezdete óta a legnagyobb jég, amelyet a déli félgömbön regisztráltak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.