Elképesztően szép halo és melléknap jelenség Svédországból

2017. december. 05 6:55

Úgynevezett halo jelenséget hazánkban is gyakran megfigyelhetünk, de ennyire szép, melléknappal párosuló megnyilvánulását ritkán lehet észlelni.

A halo légköroptikai jelenség a Napot, vagy a Holdat körülvevő fehér, esetenként vöröses színben pompázó fénykör. Az egyik leggyakoribb haló, főleg összefüggő cirrostratus felhőzeten jelenhet meg, gyakorta melegfrontok előtt. Oszlop alakú jégkristályok hozzák létre, az oldallapokon bejutó fénytörés hatására. A videót megtekintve a Nap körül egyszerre két halo kör, valamint több melléknap is látható. Emellett érdemes még odafigyelni az időnként felcsillanásokat okozó un. jégtű hullásra is. A nagy hidegben a nedvesség a légkörben található apró jégképző magvakra fagy és ezek nyújtják a gyönyörű sziporkázó, csillámló jelenséget a napsütésben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.