Emberemlékezet óta a legpusztítóbb vihar csapott le Ausztráliára

2017. március. 28 8:18

Emberemlékezet óta a legpusztítóbb vihar csapott le kedden Ausztráliára, a széllökések elérik az óránkénti 250 kilométeres sebességet.

A Debbie nevű orkán – amelyet a legerősebb, négyes fokozatba sorolnak – felhőszakadással jár együtt, háztetőket visz el, elektromos távvezetékeket rongál meg Ausztrália északkeleti partvidékén. A legnagyobb pusztítást a Withsunday-szigeteken végezte, ott tízezer ház maradt áram nélkül.

 

 

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kellően korán jelezte a veszélyt, és prognózisa helytállónak bizonyult: a hétfőn még csak hármas erősségű hurrikán keddre négyesre erősödött. Ilyen pusztító vihar még nem volt ezen a területen, ahol az eddig feljegyzett viharok leghevesebbike sem volt kettes fokozatúnál veszélyesebb.
A lakosság nem vette félvállról a meteorológia és a hatóságok figyelmeztetését: hétfőn ezrek hagyták el otthonaikat a leginkább veszélyeztetett partvidéken.

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnapig nem kell fronthatással számolni. Csütörtökön érkezik a következő front, ami egy mediterrán ciklonhoz tartozik. Kevés lesz a felhő, még előbújik a nap. Fagyos reggelre ébredünk.

A légnyomás csökken.